Птахи фрегати

Птах Фрегат Аріель (Fregata ariel)

У тропічних і субтропічних широтах часто можна побачити ширяють над океаном птахів з довгими вузькими крилами, що утворюють в небі букву W. Можна дуже довго спостерігати за цими птахами, намагаючись побачити помах крил - і не дочекатися: вміло використовуючи повітряні потоки, вони годинами парять в повітрі і, навіть спускаючись до поверхні води за здобиччю, не здійснюють жодного руху крилами. Ці чудові літуни - птиці з роду фрегатів (Fregata) з сімейства фрегатових загону пеліканообразних.

На відміну від більшості представників загону пеліканообразних, добре пристосованих до плавання і пірнання, основне середовище проживання фрегатів - повітря. Сів на воду птахам важко злетіти, їх пір`я майже не змащені жиром, тому намокають і збільшують вагу, а слабкі ноги не дозволяють відштовхнутися від води і піднятися в повітря. Зате в польоті фрегатам немає рівних, розмах крил досягає 175-250 см при довжині тіла 71-114 см. У них найлегші в пташиному світі кістки, які складають лише 5% від маси тіла. При вазі в 600-1600 г, відношення маси до розмірів тіла у фрегатів менше, ніж у будь-якій іншій птиці-причому 15-20% від ваги доводиться на сильні грудні м`язи. Кістки плечового пояса з`єднуються разом - це теж унікальна особливість, що виділяє фрегатів серед всіх пернатих. Плечові кістки відносно короткі, а ліктьові і променеві, навпаки, подовжені. Всім цим особливостям будови фрегати зобов`язані своїми здібностями до маневрів під час польоту, які вони використовують при полюванні і при атаках на інших птахів. Фрегати ковзають в повітрі без найменшого помаху крил навіть при найменшому вітерці, зберігаючи маневреність і при повному штилі, і в шторм.

Відео: # 2176. Фрегати (В світі тварин)

У фрегатів струнке тіло, коротка шия і невелика, округла голова. У них глибоко роздвоєний довгий хвіст, який в польоті служить кермом: він відкривається і закривається при кожній зміні напрямку. Короткі ноги фрегата роблять практично неможливим для нього плавання і ходьбу, в польоті вони майже повністю приховані в оперенні. На лапах птахів є перетинки між пальцями, але вони значно атрофовані. Тонкий і сильний дзьоб, що досягає в довжину 38 см, закінчується гострим гаком, який дозволяє фрегатам утримувати слизьку видобуток і використовується в якості зброї при нападі на інших птахів. Самки на 25% більше і важче самців, зате самці прикрашені яскраво червоним мішком на горлі, який вони надувають, залучаючи самку в період спарювання. Оперення дорослих самців майже повністю чорне, у молодих птахів біла голова, а у самок знизу на тілі біла смуга. Залежно від виду, ноги у самців коричневі або чорні, а у самок білі або червоні.

У сімействі фрегатових (Fregatidae) один рід, що включає в себе п`ять видів:

Великий фрегат (Fregata minor)

Великий фрегат (Fregata minor)

Відео: Шлюбні танці великих фрегатів, о. Різдва

Великий фрегат (Fregata minor), самець. Автор фото: estenard.

Великий фрегат (Fregata minor)

Розмах крил великого фрегата. Автор фото: George Stoyle.

великий фрегат широко поширений в Тихому та Індійському океанах, а також у Південній Атлантиці. Чорне пір`я цих птахів на верхній частині тіла відливають зеленим, а знизу коричневим. У самки, крім того, є коричневе кільце на шиї, а груди біла. Розмах крил - до 229 см.

Чудовий фрегат (Fregata magnificens)

Чудовий фрегат (Fregata magnificens)

Самець фрегата чудового (Fregata magnificens). Автор фото: Roberto F.

Чудовий фрегат (Fregata magnificens)

Самець чудового фрегата в польоті. Автор фото: Jos M. Arboleda.




Чудовий фрегат (Fregata magnificens)

Самка чудового фрегата під час полювання. Автор фото: Fl vio Cruvinel Brand o.

фрегат чудовий мешкає в тропічній Атлантиці, зустрічаються колонії у Флориді, Карибському басейні, Кабо-Верде, уздовж Тихоокеанського узбережжя Америки. Окремі птиці долітали до Англії, Данії, Іспанії, острова Мен і Британської Колумбії. Розмах крил цих фрегатів - 217-229 см.

Вознесенський або орлиний фрегат (Fregata aquila)

Вознесенський або орлиний фрегат (Fregata aquila)

Орлиний (Вознесенський) фрегат на прибережних скелях, самець. Автор фото: Drew Avery.

Вознесенський або орлиний фрегат (Fregata aquila)

Самка орлиного фрегата ширяє над морем. Автор фото: Drew Avery.




Орлиний (Вознесенський) фрегат зустрічається лише на острові Боцман (Boatswain), сусідить з островом Вознесіння в Південній Атлантиці. Розмах крил цих фрегатів - до 200 см. У самців чорне оперення, на голові з зеленуватим блиском. Самки темно-коричневі з рудою забарвленням шиї і грудей.

Різдвяний фрегат (Fregata andrewsi)

Різдвяний фрегат (Fregata andrewsi)

Різдвяний фрегат відрізняє особливо гарний окрас крил. Автор фото: GrrlScientist.

Різдвяний фрегат (Fregata andrewsi)

Відео: Птахи на Галапагос - фрегати і сінелапие "Бубби"

Різдвяний фрегат (Fregata andrewsi), самка. Автор фото: matinggeckos.

Різдвяний фрегат (Fregata andrewsi)

Самець різдвяного фрегата. Автор фото: matinggeckos.

Різдвяний фрегат - ендемік острова Різдва в Індійському океані. Розмах крил - до 250 см, чорні крила відливають зеленуватим, а потилицю і груди фіолетовим. У самців білий живіт, а самки знизу повністю білі.

Малий фрегат або фрегат Аріель (Fregata ariel)

Малий фрегат або фрегат Аріель (Fregata ariel)

Відео: Фрегати.wmv

Самка фрегата Аріель (Fregata ariel). Автор фото: Parks Australia.

Малий фрегат або фрегат Аріель (Fregata ariel)

Самки малого фрегата на місце гніздування. Автор фото: MJAndersen.

фрегат Аріель - найменший представник сімейства фрегатових з розмахом крил до 193 см, він набув значного поширення в тропіках Тихого океану, а також на Атлантичному узбережжі біля Бразилії. У цих фрегатів чорне оперення відливає зеленим, малиновим і синюватим кольором, у самок білі груди.

Малий фрегат або фрегат Аріель (Fregata ariel)

Малі фрегати (самці і самки) на місце гніздування. Автор фото: MJAndersen.

Харчуються все фрегати рибою, молюсками, ракоподібними і маленькими черепахами, часто розоряють гнізда інших птахів. Фрегатів часто називають «піратами» або «птахами війни» за їх звичку забирати здобич у інших пернатих. Насправді, відібрана їжа становить лише незначну частину їх раціону, основне прожиток видобувається полюванням. Під час нападу на птахів, фрегати хапають їх в повітрі за хвіст і крила або б`ють дзьобом, змушуючи кинути здобич. Дуже часто страждає від їх нападок птах дурненький, в період вирощування пташенят, а цей період, як правило, у глупишей збігається з таким же періодом у фрегатів, дурненький доводиться працювати на дві сім`ї, бо добра половина наловлених ними риби відбирається фрегатами.

Малий фрегат або фрегат Аріель (Fregata ariel)

Самка малого фрегата (Fregata ariel) в польоті. Автор фото: nаturguсkеr.dе.

Полюючи в океані, фрегати підстерігають летючих риб або слідують за косяком, вихоплюючи рибу або кальмарів з поверхневих шарів води, занурюючи в неї лише голову і дзьоб. Іноді їм мимоволі допомагають дельфіни, які збивають тунців в щільні косяки і змушують їх вистрибувати в повітря, рятуючись від переслідування. Дуже часто фрегати слідують за риболовецькими судами і вихоплюють рибу з мереж.

Гніздяться фрегати колоніями, які іноді складаються з тисяч птахів. Вони відкладають єдине яйце в грубі гнізда з гілок, трави і водоростей, які влаштовують на деревах або в мангрових заростях. У той час, як самець шукає матеріал для побудови гнізда, самка охороняє місце гнездованія- не знайшовши гілок, самець іноді краде їх у інших птахів. На островах, позбавлених рослинності, яйце відкладається в ущелинах прямо на землі. Висиджування виконується обома батьками протягом 40-55 днів. Пташенята дорослішають довго, вони починають літати тільки в віці від 4,5 до 7 місяців, але навіть після цього продовжують залишатися під опікою батьків протягом 9-12, а іноді і до 18 місяців. Забарвлення дорослої птиці молоді фрегати набувають тільки до 4-6 років. Такого тривалого дитинства немає більше ні в яких інших птахів.

розумний заєць


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схоже

Увага, тільки СЬОГОДНІ!